Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

een terugblik

Interactief kunst- en natuurproject in het Groene Huis, Amersfoort (Deel 1)

Zondag 23 oktober t/m zondag 30 oktober 2022

Deze herfstvakantieweek konden bezoekers in het Groene Huis meedoen aan uiteenlopende activiteiten met verschillende kunstenaars. Ze werden uitgenodigd om op een andere manier (zichzelf in relatie tot) de natuur te ervaren en bewust te worden wat vanuit het onbekende, het onderbewuste kan ontstaan om zo glimpen op een gezondere en getransformeerde wereld op te vangen. Via beeldende kunst, de kunst van het eetbare, muziek, performance, workshops en meer kregen bezoekers een voorproefje van wat er mogelijk is. Deze week was een kennismaking en voorbereiding op een uitgebreider project/tentoonstelling dat vanaf 21 maart – 30 april 2023 zal plaatsvinden.

foto Krijnie Beyen

Marloes Elbertse van MEArt nam ons tijdens de openingsdag, mee in een interactieve performance. Ze nodigde iedereen uit tot het beleven van de regeneratieve krachten in verbinding. In het middelpunt van de ruimte stond haar kunstwerk ‘Regeneratie’. Drie figuren die met hun rug tegen elkaar zitten, of toch een boom, een raket? Eromheen konden we staan, zitten en ontdekken: met de vraag hoe je verbonden bent met het geheel?

Op 2 momenten in de week konden mensen kennismaken met de Mapping the future – methode. Deze methode hebben we bij het ontvouwen van dit kunstproject gebruikt. Op deze website staat meer over de methode geschreven.

mycelium netwerk (idee-fase) – Krijnie Beyen

Mycelium onderzoek in energie en materie

Krijnie Beyen is samen met Ellen Faber, Anna Skubisz, Jopie van Zanten, Ger Bos, Roosmarijn Broersen, Annebassie en Marloes Elbertse gestart met een boeiend onderzoek naar de groeimogelijkheden van mycelium. Mycelium is het schimmelnetwerk dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Ze willen met dit onderzoek aandacht vragen voor de potentie van dit natuurlijke materiaal en nagaan welke kennis en wijsheid in het functioneren van mycelium ligt besloten. Wat kunnen we als mensen leren van het functioneren van dit netwerk? Wat zou het voor ons betekenen als er niet vijf maar vijftien zintuigen zijn waarover we kunnen beschikken. Er zijn tal van technische en maatschappelijke vragen waarbij het mycelium ons uitnodigt tot een nieuwe manier van luisteren, kijken en handelen.

Dit voorlopige schema is voortgekomen uit een MtF sessie en een systemische opstelling. Andere inspiratiebronnen Verweven Leven van Merlin Sheldrake, Een vlecht van heilig gras van Robin Wall Kimerer, en de TED talk van Toby Kiers, professor aan de VU en bioloog/onderzoeker.

Ellen Harmsma Huid van Hout heeft haar belevingen in het moment opgetekend. Zonder te moeten is volgens Ellen iets betekenisvol ontstaan. Dat is de paradoxaliteit van het leven die niet in een ‘matrix’ valt te vangen. En ook dit was onderdeel van het proces, waar ook kinderen welkom waren. Ellen vond een grote 0 (zero) wel iets moois om mee te beginnen. Aan het einde van de week vatte ze haar proces als volgt samen: Schoonheid is wat doet leven en wat de eerste vrijkomende expressie van leven Is. Verval maakt nieuw leven mogelijk en dat nieuwe is telkens iets waar je je op mag verheugen. Volgens mij zijn we vanuit een Twinkeling ontstaan.

Au Monde – schouw en schrijf vie-taal. Midden in een ruimte, het is stil… hier opende zich een andere wereld. Je werd uitgenodigt om binnen te stappen en je te laten verrassen door plaats te nemen in de installatie die Dini Teunis i.s.m. Sabine van Erkel en Sally Pittman maakte. 1 tafel, 2 pennen, 2 schriften, 2 stoelen. Per keer werd een bezoeker uitgenodigd om samen met Dini met de handen een globe te omvatten, ogen keken elkaar aan en vanaf deze plek keken ze samen de toekomst in. Op een signaal pakten de twee aanwezigen hun pen. De energie stroomde, de inkt vloeide.

Zinnenprikkelende lunchperformance door kok en theatermaker Edith Kostelijk. We konden de kok in haar spel en dans tijdens de voorbereiding van een lokale, biologische lunch bewonderen. Louise Bijkerk, maakte live muziek, intuïtief en met allerlei techniek en installatie en misschien zelfs zang. Vervolgens mocht het publiek dit culinaire kunstwerk verorberen. Het was puur, heerlijk en verrassend.

Foto Krijnie Beyen

Intuïtief muziek maken met Sarah Sounds

Wie wordt er niet betoverd door klanken. De wereld van geluid als weerspiegeling voor en uitnodiging om in ons eigen gevoelsleven te duiken. Op woensdag 26 gaf Sarah Sounds een workshop intuïtief samen muziek maken. Deze workshop was voor ouders en kinderen. Op basis van de stem en wat de natuur biedt, ontstond een samen spelen waarin ieders bijdrage, ieders gevoel een plek heeft.

De verbindingskracht van Permacultuur door Serai Bressers

In deze inzichtelijke workshop konden bezoekers de veerkracht tussen zichzelf en de natuur ervaren vanuit de permacultuur filosofie. Serai weefde met tien deelnemers het levensweb. Ze liet zien en voelen hoe zo’n web eruit zou kunnen zien en wat er gebeurt als je ingrijpt in dit web. We zijn als mens maar een klein deeltje van dit web. De workshop liet de deelnemers ervaren dat we doen, invloed heeft op het geheel. Serai laat mensen anders kijken naar zichzelf, naar de natuur en naar onze maatschappij, naar elk systeem waar we onderdeel van zijn. Dat kan met Permacultuur. Een levensfilosofie die ons in het ecosysteem plaatst in plaats van erbuiten.

ZONDAG 30 OKTOBER sloot Sarah Sounds de week af met een ceremonieel concert

De dagen worden alweer merkbaar korter, de herfst is in volle gang en de winter komt dichterbij. De duisternis, het loslaten, de dood, de vertraging, de rouw… het zijn associaties die (naast gezellig, warm binnen, gouden licht) bij deze seizoenen in haar opkomen. Het zijn tevens kwaliteiten en aspecten van het leven, van de natuur van ons mens-zijn, die in de Nederlandse (Westerse) maatschappij onderdrukt lijken.

Wat kunnen we van de natuur leren over oogsten en loslaten, over het toelaten van herfst en winter? Hoe kunnen we onze ware natuur weer eer aan doen? Laten we in het klein beginnen, deze middag. We kwamen samen, hebben geluisterd en losgelaten en ontvangen.